top of page

Semesterhjärnan

Semester kan vara helt fantastisk för de flesta av oss, MEN tyvärr får allt fler personer svårt att koppla av och koppla bort jobbtankar och “måsten”. På jobbet ska alla projekt ros i hamn och nya planer sättas i verket inför hösten. Det är som att allting eskalerar ända fram till semesterns första dag. När vi sedan väl går på semester går vår hjärna fortfarande på högvarv eftersom stresshormonerna befinner sig på samma nivå som veckan innan. Vi känner oss speedade, rastlösa och har svårt att ta det lugnt. Det kan ta ganska lång tid att landa och koppla av under semestern.

Från forskningen vet vi att perioder av hög stress måste följas av återhämtning.


Gör dig otillgänglig!

Att ta ledigt från jobbmejl och arbetsrelaterade åtaganden under semestern är inte längre en självklarhet. Tyvärr har det mobila samhället gjort att vi kan jobba var som helst och när som helst. Som anställd kan det vara svårt att säga nej och som företagare nästan omöjligt att sätta gränser för sitt eget beteende. Men för att semestern ska verka välgörande behöver vi ha tydliga gränser mellan arbete och privatliv så stressen inte kryper inpå när du ska vara ledig.

Har du svårt att släppa jobbet och sätta gränser. Prata med din arbetsgivare. Red ut vad förväntas av dig? Har du jour på mailen/telefonen inbyggt din tjänst under semestern? Sätt gränser, stäng av mobil och mailaviseringar! Göm undan arbetskläder, jobbdator etc. Ge din hjärna en chans att koppla bort jobbet helt och hållet!


 

Mental återhämtning

Hjärnan reglerar kroppens funktioner och därför är det viktigt att vi tar hand om den och ge den vila. Behovet av återhämtning innebär inte att semestern måste innehålla total vila! Hjärnan är gjord för att arbeta! Det räcker med att göra något annat eller dra ned på tempot. Om du är van vid att läsa och skriva mycket i vardagen är det bra att göra någonting helt annat på semestern, som att t.e.x arbeta i trädgården eller vandra. Då aktiveras andra områden i hjärnan vilket gör att dina vanligen aktiva delar av hjärnan hinner vila upp sig.


Vad ger dig energi?

Vad som ger dig återhämtning beror självklart på hur du är som person! En person som är hungrig på stimuli, behöver en ledighet med aktiviteter och förändring, annars blir hon stressad. För andra är det tvärtom, hjärnans belöningssystem aktiveras först när det blir stilla och fridfullt. Så handen på hjärtat, vilken typ är du?

Det viktigaste är att det vi gör är något som vi tycker om. Vet du vad du gillar att göra för att koppla av ? Vad gillade du när du var yngre? Har du upplevt att du gjort något kreativt eller arbetat med kroppen och tiden flugit förbi? I så fall har du upplevt mental avkoppling.

Hur ser din semester ut? Går du från ett arbete till ett annat? Det jag syftar på är alla de ofärdiga projekt som ofta hamnar på tapeten under semestern. Altanbygge, måla hus, rensa garderoben, …… För vissa kan det vara avkoppling att gå hemma och pula, med ett undantag, att det inte är några måsten involverade!


Semester behöver bli mer lustbetonat!

Är du trött en dag - vila! Har du massor av energi och vill ta dig an en syssla/projekt en dag - gör det då! Är det kanonväder en dag - åka och bada! Låt bli att enbart ha fokus på projekten som står och väntar och gör det du har lust för! Då blir semestern mer välgörande!Och Du…släpp det dåliga samvetet!


5 tips

  1. Fyll på med energi genom att göra saker som ger dig glädje och avkoppling. vet du inte vad? Perfekt - då är det bara att prova dig fram!

  2. Var aktiv! I trädgården, på gymmet eller på resan. När vi tränar och rör oss frikopplar vi den vi hjärnan och får påslag av “måbra” hormoner.

  3. Sov! Se till att sova mellan 7-8 timmar. När du sover sker fysiologiska och biologiska förändringar som ger både kroppen och hjärnan den återhämtning som behövs.

  4. G(l)öm det som stressar. Rensa bort saker i hemmet som påminner om sådant som är stressande/jobbrelaterat. Stäng av aviseringar på jobbmail och stäng av jobbtelefonen.


Aktiviteter på semestern

41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page