top of page

Vandring 101

Uppdaterat: 25 aug. 2021

Vandring är en nybörjare-vänlig aktivitet med hälsosamma fördelar. Allt från frisk luft, fysisk aktivitet, vackra vyer av naturen - det är lätt att känna sig sugen att testa på det. Men innan du kastar dig ut i vildmark kan det vara bra att gå igenom det grundläggande.


Varför vandra?

Om nu inte naturen och vackra vyer lockar på egen hand, tänker jag först dela med mig av de fantastiska hälsofördelarna med vandring. Inte nog med att du får en ökad fettförbränning, lägre blodtryck och mindre risk för hjärtsjukdom, diabetes och benskörhet - Vandring är rena rama intervallpasset där du aktiverar många muskler och får upp ett ordentligt flås. Både bål och underkropp stärks på ett effektivt sätt när du kämpar dig uppåt i en uppförsbacke. Använder du dessutom stavar aktiveras armmusklerna och pulsen höjs – då ökar energiförbrukningen ännu mer.


Vandring är även godis för den mentala hälsan. I Japan använder man uttrycket shinrin-yoku – som kan översättas till “Forest bathing“ alltså skogsbad. Vandring i naturen är ett perfekt sätt för att hantera och motverka stress. Forskning högt och lågt visar att vistas i naturen gör att pulsen går ner och att stresshormonet kortisol i blodet minskar.

Att veta innan du börjar vandra

Vandring kan vara en återhämtande och avkopplande aktivitet. Men det medför också vissa risker. Det är därför det är superduper viktigt att undersöka och förbereda vandring i förväg.

Här är några saker att tänka på när du planerar en vandringsväg:

 • Utefter skicklighetsnivå Tills du verkligen känner dig bekväm som vandrare, håll dig till välbesökta vandringsleder och nybörjarvänliga stigar.

 • Utefter tid Vandring kan vara en timme lång eller ett veckolångt äventyr. Din beräknade restid kan hjälpa dig att kartlägga din rutt.

 • Utefter distans Bestäm ditt önskade vandringsavstånd i förväg. Mycket av detta beror på din kondition och vad för slags terräng.

 • Utefter höjd Höjden kan variera från lätt till himmelskt hårt. Välj gradvist nivå på lutningar efter träning och erfarenhet. Du kan arbeta dig upp till högre höjdvinster över tiden.

 • Utefter väder Vissa spår är inte tillgängliga på vintern. Så det är viktigt att kolla upp innan du kommer dit. Du kanske också vill undvika områden som är kända för översvämningar eller kanske där det vistas mycket människor.

När du har en färdplan kartlagd är det extremt viktigt att du håller dig till planen. Riskerna kan öka om du vänder dig till obekant eller avlägset territorium.

Kommunikation

Forskare rekommenderar att vandra med minst en annan person om möjligt. Du bör också hålla dina nära och kära underrättade om plats och beräknad tid för hemkomst.

Ett annat tips är att då du kanske inte har koppling till internet eller service i mer avlägsna områden, bör du alltid ha en GPS med dig. Om du går vilse eller stöter på problem kan din familj (och räddningsgrupper, om det kommer till detta) hitta dig.

Konditionsnivåer och fysiska begränsningar

Oavsett om du är en erfaren träningsnarkoman eller inte, kommer vandring med kriterier om en unik uppsättning färdigheter.

Här är några tips för att hålla din vandring säker:

 • Håll dig till nybörjarvägar. Det finns ingen skam att börja långsamt. Sväng inte in på rutter på expertnivå förrän du är 100 procent säker på att du klarar det.

 • Tryck inte på mer än nödvändigt. Om du känner dig supertrött är det helt okej att avsluta din vandring tidigt. Och om det gör ont, avsluta med en gång.

 • Bär en lätt packning. Försök att ta med endast viktiga saker tills du är van vid en tyngre belastning. Tyngden kan tröttna ut snabbare, särskilt i varmt eller fuktigt väder.

 • Vätska. Drick mycket vatten före, under och efter din vandring. Du bör också ha lite snacks till hands för att hålla din energinivå uppe.

Säkerhet

Något av de bästa med vandring är att du får chanser att placera dig själv i en verklig Bob Ross-målning. Men trots naturens skönheter finns det vissa risker att vara medveten om för sin egen säkerhet.

 • Respektera lokala vilda djur. Interagera inte med några djur du stöter på. Kom ihåg att du vandrar genom deras territorium.

 • Klä dig efter väder. Lägg på lager på vintern och bär lätta kläder på sommaren. Oavsett vilken årstid det är ska du alltid skydda dig mot solen med hattar och solskyddsfaktor.

Ha en fantastisk tur ut i den svenska naturen!33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page