top of page

Hur en vanlig träningsrutin hjälper dig att hantera stress!

Uppdaterat: 25 aug. 2021

Regelbunden träning har en mängd olika fördelar, från att öka ditt positiva humör och din mentala hälsa till att förbättra din styrka, uthållighet och generellt öka din fysiska hälsa. En av de mest fördelaktiga sakerna som regelbunden träning gör för dig är att det hjälper dig att hantera och mildra dina stressnivåer.

Varför är stress ett problem?

Stress är inte nödvändigtvis problemet. Det anses ofta vara en negativ känsla och något som ska undvikas till varje pris, men sanningen är att stress kan vara till hjälp i vissa sammanhang. Stress är en fysisk reaktion till saker hjärnan anser som hot, och kickar igång allt i din kropp som gör att du i vissa fall kan öka din prestation (då överlevnadsinstinkterna kickar in). Exempelvis när du ska stå inför en stor grupp människor och tala. Omvänt kan stress påverka oss negativt om vi behåller stressen i vårt vardagliga liv och skapar en långvarig stresscykel kan det leda till ohälsa. För mycket stress kan leda till att vi äter mer ohälsosamt, psykisk oro och ångest samt till och med öka risken för kroniska sjukdomar.

Hur orsakas stress?

Många saker kan orsaka stress i ohälsosamma mängder, och ofta, som en vuxen med många ansvarsområden, är det lätt att snabbt bli utsatt för en stor mängd stress.

Några vanliga orsaker till stress inkluderar:

Press - Medan lite press kan vara bra för dig, kan för mycket orsaka snabb utveckling av stress och rädsla för misslyckande, vilket kan bli för mycket för dig att hantera.

För mycket ansvar - Ansvar i livet är oundvikligt. Att ta på sig för många ansvarsområden kan dock lätt få dig att känna dig överväldigad och orsaka dig skadliga mängder stress.

Att leva i tider av osäkerhet - När du befinner dig i en situation där världen förändras snabbt runt dig och du känner dig maktlös att stoppa den eller till och med förstå den, kan det vara extremt stressande. Sociala medier är ett exempel.


Hur träning hjälper

Träning hjälper till att mildra stress. Enligt Harvard hjälper träning till att minska stress kopplat till de stresshormoner som adrenalin och kortisol som din kropp producerar. Enligt experter hjälper träning till att sänka dessa hormoner samtidigt som det stimulerar produktionen av endorfiner, vilket hjälper till att öka ditt humör. Regelbunden motion hjälper till att öka din ämnesomsättning, öka ditt hjärthälsa, stärka dina muskler och minskar din vikt. Dessa förändringar hjälper dig att må bättre med dig själv, både fysiskt och mentalt, och som ett resultat kommer dina stressnivåer att sjunka ytterligare.15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page