top of page

Att stå inför ett nytt år!Varje år är det samma visa. Vi ska sätta mål, se allt vi vill göra bättre och bestämma saker som man vill göra. Det som är lite lustigt, är att många av oss börjar o på samma ställe varje år.

Men egentligen är ju att gå in i ett nytt år som att gå in i ett rum. Följ med mig genom liknelsen.

Du vet var du är, du ser väggarna runt omkring dig, fönster, dörrar, golv och tak. Det är ett rum. Du är där för att du klivit in genom just den dörren du valde att kliva in i. Rummet ser ut som det gjorde när du lämnade det (den 31 dec).


Det är nu det blir lite spännande. Vi kan titta på ett par olika scenarios. (häng med i liknelsen att vi är i början av januari)


1)Jag älskar rummet precis som det är och vill inte ändra någonting! Jag tänker vara i rummet utan att leta efter saker att ändra. Visst kanske jag önskar mig nya möbler eller andra färger, men jag tar det jag redan har och möblerar som jag alltid gjort. Jag låter väggar och fönster se ut som de alltid gjort. Mitt liv rullar på och dagar blir till veckor som blir till månader... och så är det nytt år igen.


2)Jag vill göra vissa justeringar med mitt rum! Jag sätter mig ner och funderar på vad. Ska jag ändra möbleringen? Färgerna? Nya gardiner? Nya möbler? Tiden går och efter en månad eller så, sitter så de nya gardinerna uppe och jag tittar nöjt på dom. Tiden går och när det nästan gått ett år känns de gardinerna lika "gamla" som de gamla.


3)Jag vill ändra mitt rum, då jag inte trivs där. Jag sätter mig ner och planerar.

Jag ska måla om, bygga hyllor, sätta upp en extra vägg. Jag vill ha härliga möbler och kan verkligen se rummet växa fram på pappret framför mig. När jag tycker att bilden är klar är det dags för nästa steg. Att genomföra förändringen. Beroende på mina strategier, min motivation och min förmåga kommer förändringen bli mer eller mindre likt min plan. Vad har jag råd med? Vad kan jag göra själv? Vad behöver jag hjälp med? Vad vill jag ändra för att andra ska tycka att det blir snyggt? Ju mer jag lägger ner energi, tid och engagemang, desto närmare kommer jag mitt mål


4) Jag trivs inte alls i rummet, det är inte som jag vill ha det. Inte med färger, inte med omgivningen utanför fönstret, ingenting. Jag har börjat förändringar så många gånger, så jag vet inte om jag riktigt orkar en gång till, då det aldrig blivit bra, om ens något nytt resultat alls.


Ser vi parallellen med en livsstilsförändring, så kan vi ju välja att gilla läget och fortsätta som jag alltid gjort (och resultaten blir de jag alltid fått). Eller så börjar jag fundera på en förändring, men kommer kanske behöva inspiration och lite hjälp på traven. Det är alltför många som hamnar i nr. 4, dvs att man liksom kapitulerat och gett upp. "Det kommer inte fungera i alla fall!"


Var är du nu? 1, 2, 3, eller 4?

Om du skulle be om hjälp, vad behöver du hjälp med?

122 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page